I løbet af 2020-21 vil inspirerende og inkluderende udemiljøer der stimulerer både leg og læring tage form på henholdsvis Tjørnegårdsskolen og Skovshoved Skole. Det sker i partnerskab mellem en kunstner, en landskabsarkitekt, en lysdesigner, Gentofte Ejendomme og ikke mindst lærere og elever på de to skoler. 

Gentofte Kommune har med støtte fra VILLUM FONDEN fået mulighed for at realisere projektet Lys, luft og æstetisk læring på Tjørnegårdsskolen og Skovshoved Skole

Projektets formål er at udvikle udvalgte områder i skolegårdene så både elever, lærere og pædagoger, undervisning og fritidsaktiviteter kan profitere af mere lys, luft og sanselighed. 

VEGA Landskab er projektets totalrådgivere. Light Bureau bidrager med lysdesign og Rune Fjord Studio står for kunst- og designfaglighed i de samskabelsesprocesser med brugerne, som projektet kommer til at udvikle sig omkring. Til sammen tegner rådgiverne et stærkt tværæstetisk team som samarbejdspartnere for kommunen. Alle har de lang erfaring med og interesse for skabe bedre udeliv med fokus på landskab, lys, kunst og æstetisk læring.

Projektet spejler kommunens politikker og visioner på både kultur- og skoleområdet vedrørende ’forandrende og forankrende’ dannelsesprocesser og ’læring uden grænser’. Desuden knytter projektet an til ønsker og konkrete udviklingsindsatser der allerede er i gang på de to skoler.

På Skovshoved Skole understøtter projektet skolens igangværende arbejde med Fritidsklubben og Mellemtrinnets lokaler og udefaciliteter, som sigter mod en større pædagogisk sammenhængskraft, fællesskab og trivsel på tværs af afdelingerne via sansestærke læringsmiljøer, flydende zoner mellem ude og inde, oppe og nede og skole og fritid.

På Tjørnegårdsskolen styrker projektet skolens ambition om tværfagligt stimulerende læringsmiljøer for de praktisk-musiske og naturvidenskabelige fag der bor ved siden af hinanden i skolens parterre-lokaler med direkte adgang til et uudnyttet gårdmiljø. Børnenes kreativitet, natur- og teknologiforståelse skal befrugte hinanden i både skole- og fritid.

Både Tjørnegårdsskolen og Skovshoved Skole arbejder således målrettet på at styrke udendørs læring og på det æstetiske aspekt i læring, som fuldgyldig disciplin, på samme niveau som traditionel faglig læring. Ambitionerne understøttes dog ikke i skolegårdene på de to skoler i dag, da de begge primært inviterer til typiske frikvartersaktiviteter som boldspil. 

Baggrund

Brugen af skærmteknologi gør verden mere todimensionel. Børn (og voksne) bruger ikke i samme grad deres sanser som før. Men vi er stadig kropslige væsner og forskning viser, at vi lærer og oplever bedst med alle sanser. Jo flere sanser der aktiveres, jo bedre. De sanselige erfaringer skærper både selvbevidsthed og empati og vi bliver bedre til at agere i fællesskaber. Lys og luft handler dermed ikke kun om vores helbred men også om fundamentet for demokrati. Både dansk og international forskning har i længere tid peget på sammenhængen mellem kroppen og sanselige erfaringer som baggrund for en forståelse af verden omkring os.

Projektet bygger videre på det gode samarbejde Rune Fjord Studio har haft med de to skoler i forbindelse med det omfattende kunst- og læringsprojekt MERE LYS som fandt sted i 2018 - 19. MERE LYS involverede 750 elever og deres lærere fra Tjørnegårdsskolen, Skovshoved Skole og Munkegårdsskolen i samarbejde med Ordrupgaard og Rådhuset. Her var tale om en blanding af workshops for de mange deltagere samt udstillinger, foredrag og formidling for offentligheden om lys som begreb, metafor og fænomen. 

Igennem evalueringen af MERE LYS blev det bl.a. klart, at skolerne oplever det som en faglig og social gevinst på alle trin, at arbejde med æstetiske læreprocesser i forbindelse med ikke kun de praktisk, musiske fag, men også skolens boglige fag. Det blev samtidig tydeligt, at eleverne fik glæde af en stærk sammenhæng mellem pædagogik, læringsrum og organisering af undervisningen. Lærere og pædagoger kan derfor med fordel involveres stærkere i brugen af rum i deres praksis, så rummene bliver en del af den pædagogiske og faglige værktøjskasse, hvor forskellige rum passer til forskellige aktiviteter. På den måde fremmes læring og trivsel for alle. 

Visioner

De nye rum der bliver til undervejs kan være områder, der understøtter samling og fokus, så den traditionelle, boglige klasserumsundervisning i fx dansk, historie og matematik nemt kan flyttes ud og suppleres og fordybes gennem oplevelser af lys, skygge, regn, sol og bevægelse og interaktion med omgivelserne. De nye rum kan også få karakter af værksteder eller stationer for undersøgelser og skabende processer i fx fysik og biologi eller de æstetiske fag musik og billedkunst. Særlige steder tilegnet ‘den aktive tilskuer’ og inkluderende opholdssteder der måske indbyder til, at man slænger sig, og som gør det legalt at hænge ud og være tilskuer til andres leg, vil ligeledes blive et fokus.

Den sanselige og æstetiske oplevelse af lys og luft tænkes ind i samtlige fysiske løsninger og disse vil komme til at indgå i skolegårdenes helhed i sammenhæng med de omkringliggende kvarterer. Rådgiverteamets mangeårige erfaring sikrer at idéudviklingsfasen og dernæst den tekniske projektering udmøntes i både æstetiske, bygbare, robuste og bæredygtige anlæg, hvor belægning, beplantning, inventar og lys spiller smukt sammen med hinanden og med omgivelserne.

Projektet har fokus på de barrierer, der kan være i forhold til udendørs ophold og læring. Disse barrierer er typisk afstand, komfort, vaner og muligheden for forskellige typer ophold, hvilket også inkluderer de mindre fysisk aktive elever. Projektets løsninger vil derfor have fokus på intervention og design, der netop forholder sig til ovennævnte. Der vil være en opmærksomhed på overgangszoner mellem bygning og skolegård forstået som de mest bygningsnære områder i skolegården. Disse kantzoner er oplagte at arbejde med da de allerede er understøttet rumligt af at have bygningen i ryggen.

Udviklingen i projektet baseres på tværfaglige kryds mellem voksne og børns stemmer og indflydelse. Både elever, lærere og pædagoger inddrages i udviklingen. Med den kunstnerisk-æstetiske rammesætning af workshops vil projektet helt fra starten introducere den sansede og æstetiske læring som et centralt element og et skridt til at se uderummet som en ressource i undervisningen og skoledagen.

Organisering

Skolernes ledelser og Gentofte Kommunes Skoleforvaltning samt Gentofte Ejendomme udgør projektets styregruppe. VEGA landskab vil ud over at fungere som totalrådgiver også være ansvarlig for projektledelsen, projektets fremdrift samt kommunikationen med VILLUM FONDEN, resten af teamet og entreprenører under etableringen af projektet. Dokumentation og videndeling varetages af Gentofte Kommunes børnekulturkonsulent.

Videndeling

Viden og erfaringer fra projektets processer vil blive formidlet her på projektets hjemmeside og delt med kommunens øvrige skoler og dannelsesmiljøer samt relevante faglige fora. Dokumentarfilm baseret på interviews med deltagerne og optagelser fra projektets processer, læring og resultater produceres sideløbende og vil blive delt her på siden. Den første film Drømme om en skolegård, om deltagernes håb for projektet, kan findes her under Film.

Rådgiverteamet

VEGA Landskab har siden tegnestuens start arbejdet med hvordan uderum og landskab kan understøtte hverdagslivet, med et særligt fokus på børn og unge. Gennem mange forskellige projekter, fra nytænkning af skolegårde, over byrum med unge som primær målgruppe, til uderum for spejder- og friluftsliv har tegnestuen opnået en bred erfaring i ”design der virker”.  VEGA landskab har stor erfaring med at være lead på tværfaglige teams og vil som projektleder varetage den samlede koordinering i rådgiverteamet.
Læs mere om VEGA landskab under Partnere.

Rune Fjord Studio har specialiseret sig i multifunktionelle læringsmiljøer på skoler, legepladser, biblioteker og byrum. Rune Fjord Studio arbejder på tværs af kunst, design og arkitektur med udgangspunkt i lokalitet, brugere, kultur og organisation. Rune Fjord Studio har i flere omgange samarbejdet med Gentofte Kommune, senest i kunst- og læringsprojektet MERE LYS. Rune Fjord Studio vil bidrage med specialiseret viden om lærings-miljøer, kunst og æstetisk læring.
Læs mere om Rune Fjord Studio under Partnere.

 Light Bureau har mange års erfaring med udvikling og design af belysningsløsninger til udendørs miljøer med fokus på tryghed, oplevelse og sansning. Light Bureau vil bidrage med specialiseret viden om lysets rolle for os som biologiske, sociale og kulturelle væsener og med løsninger, der kan være med til at miljøerne også bliver attraktive og stimulerende i det mørke vinterhalvår såvel som i aftentimerne uden for skolernes sædvanlige åbningstid.
Læs mere under om Light Bureau under Partnere.

Projektet er Støttet af villum fonden

VILLUM FONDEN støtter projektet med en generøs bevilling på fem millioner. Bevillingen er givet under fondens opslag Dagslys og frisk luft.

VILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2019 uddelte VILLUM FONDEN 1.083 millioner kr.

VILLUM FONDEN er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen - grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Gruppen.

 
Villum-Fonden-logo-1400x354 copy5.png

Byvaaben_m_tekst.png